Blog

CIRI-CIRI DENIM COTTON

. BIRU BUKAN SEBARANG BIRU. #DENIM_COTTON BUKAN SEPERTI NORMAL COTTON. IA BKN DENIM SELUAR DAN IA TIDAK MEMERI. . Kain Cotton Denim ni asasnya macam kain cotton juga dgn campuran sedikit polyester Tapi yang istimewanya : . Kain seperti jeans (denim) kerana [+] nampak serat jalinan benangnya dan itu yg paling utama tentang kain denim […]

Read more

TEKNIK MENGAMBIL UKURAN BADAN ANAK DENGAN CARA YANG BETUL

“Sissss, baju dah sampai tapi tak muat untuk anak pakai huaaa” “Dah ukur hari tu, tapi kenapa besar sangat baju ni untuk anak ekk” “Ni yang malas beli online, mesti tak ngam bila pakai, nyampahh” . . Haaa ramai mommies mengeluh camtukan walaupon kita dah bagi ukuran . . . Ok mommies, meh kami nak […]

Read more
kain pasang como crepe

TIPS PENJAGAAN FABRIK CREPE

Sekarang ni, banyak produk pakaian seperti blouse, jubah, tudung & baju kurung menggunakan material Crepe. Contohnya fabrik crepe : – Poly Crepe – Como Crepe – Moss Crepe – Syaiba crepe . Untuk penjagaan pula. 1. Basuh menggunakan sabun yang solid (sabun) ataupun liquid (cecair) yang tidak terlalu kuat. 2. Tidak perlu menggunakan cecair pelembut […]

Read more

Rebutlah 7 Amalan Sunnah Di Bulan Ramadan.

Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh keberkatan. Selain berpuasa, ada banyak amalan sunnah Ramadhan yang dapat menghidupkan lagi keimanan seorang hamba. REBUTLAH 7 AMALAN SUNNAH DI BULAN RAMADHAN INI Berikut adalah antara amalan sunnah di bulan Ramadhan yang amat dianjurkan. 1. BERSAHUR Bersahur bukan saja membantu kita mengisi tenaga untuk persediaan berpuasa, tetapi ia juga […]

Read more
Solat Terawih

Cara Menunaikan Solat Terawih Di Rumah Bersama Keluarga

Cara Menunaikan Solat Terawih Di Rumah Bersama Keluarga Perdana menteri telah mengumuman PKP terus dilanjutkan sehingga awal Ramadan, pastinya kita semua tidak boleh merasai suasana solat tarawih di masjid. Namun begitu, pastinya kita masih berpeluang untuk merebut pahala menunaikan solat tarawih di rumah bersama keluarga tercinta. Jadi sebelum tibanya malam 1 Ramadan, jom min majalah […]

Read more
puasa fasting

6 Tips Mudah Mengajar Anak Berpuasa Buat Kali Pertama

Sempena bulan Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi, Ibu bapa akan banyak menulis mengenai strategi meghadapi dan mendidik anak-anak berpuasa. Tips mengajar anak berpuasa untuk pertama kali ini, syarat pertamanya ialah, kita pasakkan dan betulkan dulu niat kita mendidik anak kita berpuasa bukan kerana hendak menunjuk-nunjuk atau sebagainya. Dari segi syarak, kanak-kanak yang berumur […]

Read more

Tips Untuk Baju Sekolah Kekal Putih, Tak Perlu Sental Pun!

Baju putih sekolah kebiasaannya akan cepat kotor dan menjadi kuning apabila kerap dibasuh. Lebih-lebih lagi jika anda menggunakan sabun peluntur untuk menghilang kotoran. Sebagai alternatif, ada ibu-ibu menggunakan pewarna nila untuk mengembalikan warna tersebut namun lama kelamaan baju bertukar ‘lebam’. Berikut Tips dari Puan Leena mengenai cara terbaik membasuh baju putih sekolah.  Yang best nyer […]

Read more

CARA UNTUK MEMILIH WARNA BAJU MENGIKUT TONA KULIT

Pemilihan warna baju sangat penting untuk memastikan penampilan anda kekal elegan dan menawan. Tona kulit yang dipadankan dengan warna yang sesuai boleh menonjolkan keanggunan diri, secara tidak langsung menyerikan aura anda. Berikut adalah tips-tips untuk memastikan warna baju yang anda gayakan sesuai dengan tona kulit anda!   Langkah pertama: Kenalpasti tona kulit anda! Terdapat 3 […]

Read more
kain pasang kain cotton wardrobe ummi

Tips penjagaan Fabric Cotton.

Berikut tips penjagaan Kain Pasang (Fabric Cotton) untuk mengelakkan warna fabrik menjadi cepat pudar, rosak dan turun color. Sebelum hantar ke tukang jahit untuk tempahan atau sebeulm buat potongan/jahitan, anda disarankan agar membuat basuhan pertama ke atas fabrik terlebih dahulu. Ini kerana fabrik cotton anda akan ‘mengecut’ (shrink) sedikit selepas basuhan awal. Untuk mengelakkan ukuran […]

Read more
wardrobe ummi ukuran

Panduan size baju

Kami kongsikan panduan saiz baju mengikut tinggi dan berat badan sebagai rujukan anda. Semoga perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu anda untuk mengetahui saiz badan anda. Saiz 36 : Saiz S Saiz 38 : Saiz M Saiz 40 : Saiz L Saiz 42 : Saiz L Saiz 44 : Saiz L , XL (jika nak […]

Read more